Slide a Scroll maxime maxime

Het leven is niet alléén maar leuk

In het grote huis in Brabant waar Maxime opgroeit, heerst een gemoedelijke, gastvrije sfeer. Iedereen is er altijd welkom. Maxime is erg verzorgend naar de mensen om zich heen. Ze wil iedereen tevreden stellen en het gezellig hebben. Vooral die drang naar gezelligheid krijgt ze vanuit huis mee. Maxime is iemand die altijd lacht. Het leven lijkt onbezorgd en lacht haar en haar familie toe. Als dochter van twee succesvolle ondernemers komen zij en haar zusjes niks te kort. Natuurlijk gaat ze als kind op hockey. “Ik vond er geen bal aan, maar ja iedereen om me heen zat op hockey.”. Als ze gaat studeren in Amsterdam, wordt ze vanzelfsprekend lid van het Amsterdamse Studenten Corps. Daar is geen enkele twijfel over, iedereen uit haar omgeving gaat bij het Corps.

1
2

Het ideale plaatje

Het ondernemen zit in haar familie. Niet alleen haar ouders hebben succesvolle bedrijven, ook haar beide opa’s waren harde werkers met welvarende ondernemingen. Ze krijgt van huis mee dat het niet uitmaakt wat ze later wordt of doet, als ze het maar leuk vindt. Maar hoe ouder ze wordt, hoe meer ze voelt dat daaronder ook een laag zit van: “Maar je moet er wel goed van kunnen leven”. Want onderhuids voelt ze ook de hoge verwachtingen. Deze hebben haar ouders van hun ondernemende ouders meegekregen. En dat maakt ook dat ze zo succesvol zijn. Het gezin lijkt te voldoen aan alle kenmerken van het ideale plaatje. En dat is prettig in een wereld waarin het van belang is dat de buitenwereld ziet dat alles goed gaat.

’’Het was een van de meest leerzame periodes in mijn leven’’

Haar fijne, onbezorgde leven krijgt als ze tweeëntwintig is ineens een enorme wending. Op het moment dat haar ex-vriendje heel ernstig ziek wordt, besluit Maxime direct om volledig voor hem te gaan zorgen. Ondanks dat zij geen relatie meer hebben. Een instinctieve beslissing, waarbij ze niet nadenkt over wat de gevolgen voor haar eigen leven zijn. Het is een heftige tijd, waarin ze ziekenhuis in, ziekenhuis uit gaan. Zijn leven hangt op sommige momenten aan een zijden draadje. Maxime wordt met haar neus op de feiten gedrukt. Ze beseft dat het leven niet altijd alleen maar leuk is en dat het ook ineens vreselijk mis kan gaan. Die enorm slechte periode blijkt voor haar allesbepalend, het verandert de manier waarop ze in het leven staat en hoe ze haar leven verder vormgeeft. Achteraf beschouwt ze dit als een van de meest leerzame periodes in haar leven.

3
4

‘’Ik heb eigenlijk niet de tijd genomen om alles te verwerken’’

Ze beseft dat ze zichzelf gedurende het ziekteproces volledig weggecijferd heeft. Ze geeft niet toe aan haar eigen emoties en is alleen maar met hem bezig. Ze vindt het op dat moment sowieso lastig om te praten over gevoelens, iets wat ze niet echt vanuit huis heeft meegekregen. Ze denkt steeds: “Het draait niet om mij, ik ben toch niet ziek”. Zelfs als haar zusje, na een lange tijd in het buitenland te zijn geweest, haar weer ziet en in huilen uitbarst omdat Maxime er zo moe uitziet, staat ze daar niet te lang bij stil. Integendeel zelfs. Want na deze heftige tijd, meldt ze zich vrijwel direct als bestuurslid bij haar studentenvereniging. Ze wil terug naar de tijd dat alles gezellig was, zonder zorgen een leuk studentenleven leiden. Haar ouders sporen haar aan, ook zij gunnen haar dat. In eerste instantie is het ook geweldig, maar het contrast met haar ervaringen vlak daarvoor is veel te groot. Ze neemt niet de tijd om even op adem te komen, om te verwerken wat er is gebeurd.

‘’Mijn lichaam stortte in van de stress en opgekropte emoties’’

Maxime’s lichaam protesteert. Ze krijgt enorme buikpijn en allerlei andere klachten. Daarnaast heeft ze steeds vaker het gevoel dat ze een masker op heeft. Ze doet steeds of alles goed gaat, maar alles en iedereen voelt zo oppervlakkig.  En dat put haar uit. Ze voelt dat er iets moet gebeuren. Hoewel ze niemand in haar omgeving kent die dit doet, besluit ze toch met een coach te gaan praten. Door de gesprekken komt ze steeds dichter bij zichzelf en leert te luisteren naar wat voor háár belangrijk is. In ieder geval weet ze door haar ervaringen dat dat niet geld en sociale status zijn, maar dat zij gezondheid het allerbelangrijkste vindt.

 

5
6

Ze leert haar eigen onzekerheden onder ogen te zien. Haar emoties en kwaliteiten kennen. Ze weet steeds beter hoe ze deze in wil zetten. Ze leert op haar intuïtie te vertrouwen en niet meer zoveel waarde te hechten aan wat een ander vindt dat ze moet doen. Ze trekt zich steeds minder aan of haar keuzes wel “in het plaatje passen”. Makkelijk is dat trouwens niet. Ze leeft nog steeds in een wereld waar de verwachtingen hoog zijn, C.V. building belangrijk is, net als het ideale plaatje aan de buitenwereld en op Instagram laten zien. Binnen zo’n wereld je eigen weg durven gaan, is best een uitdaging.

‘’Ik wil dat beeld doorbreken’’

Maxime merkt dat als ze haar ervaringen deelt, ze zich minder alleen voelt. Ook haar vriendinnen blijken soms onzeker te zijn, maar iedereen houdt haar eigen emoties bij zich. Want het leven in Maxime’s wereld moet toch vooral gezellig zijn. Daarom is haar missie geworden dat te doorbreken. Door te schrijven, te mediteren en te blijven praten probeert ze zo dicht mogelijk bij zichzelf te blijven, haar eigen pad te volgen en daar anderen in te inspireren. Ze weet: het leven is niet alleen maar leuk, er komen tegenslagen op ieders pad en niet alles komt een mens zomaar aanwaaien. Zelfs niet bij mensen die het allemaal voor elkaar lijken te hebben. Maar het maakt niet uit. Als je maar jezelf blijft, zegt Maxime.  Want hoe dichter je bij jezelf bent, hoe beter je op die intuïtie kan varen en dat is waar je volgens Maxime veel gelukkiger van wordt.

Tekst: Japke | Fotografie: Sami & Tess | Locatie: Hotel Beijers, Utrecht

Herken je je in Maxime’s verhaal? Let us know!

We vinden het heerlijk om te lezen hoe onze @sterkemeisjes jou inspireren, ontroeren of misschien wel inzichten bieden. Want boven alles, schrijven we deze verhalen voor jou. En hopen we je daarmee een stapje verder te helpen. Je minder alleen te laten voelen. Of je gewoon een fijne middag te bezorgen. Voel je de behoefte om ons en alle @sterkemeisjes te laten weten wat de verhalen met je doen? Dat kan en vinden we heel erg leuk! 

@sterkemeisjes vangt de kracht van (jonge) vrouwen in woord en beeld. Met het delen van kwetsbare en krachtige portretten wordt de kracht van vrouwen inzichtelijk en toepasbaar gemaakt. Samen inspireren we en leren we van elkaar.

Get to know us better