Slide a Scroll aliya aliya

Knokken voor wat je waard bent

Gezien en opgemerkt worden. Het is nog steeds een belangrijk thema in het leven van Aliya. Als jongste dochter van een Turks gastarbeidersgezin heeft ze het als kind niet makkelijk gehad. Haar vader komt in de jaren zeventig naar Nederland en werkt in de papierfabriek in IJmuiden. Haar moeder werkt ook, waardoor Aliya de eerste vier jaar van haar leven niet bij haar ouders en broers en zussen woont, maar als enige van haar familie in een gastgezin. In plaats van dat zij opgroeit met haar broertjes en zusjes, groeit zij op bij vreemden.

''Ik was vooral heel erg boos op de wereld.''

Die eerste jaren zijn heel bepalend voor de rest van haar leven. Aliya blijkt een harde werker en knokt voor aandacht en erkenning. Ze wil haar ouders trots maken en een goede dochter zijn. Ze heeft altijd de moeilijkheid gevoeld, de opofferingen van haar vader en moeder om het leven voor hun kinderen beter te maken. Een zegen, maar ook een last, die zwaar op haar schouders drukt. Op de basisschool krijgt ze LBO-advies. Zoals wel meer kinderen met een niet-westerse achtergrond wordt ze te laag ingeschat. Een klap in haar gezicht, omdat ze de opofferingen van haar ouders waard wil zijn. De armoede die zij gekend hebben goed wil maken. Het advies maakt echter ook een enorme kracht in haar los. Ze wil zich laten zien, bewijzen aan de wereld dat ze tot meer in staat is. Ze werkt hard, zet door, gaat via de HAVO naar het HBO en uiteindelijk behaalt ze haar titel aan de universiteit. En toch brengt ook dat geen voldoening.

Zichzelf bewijzen blijft een thema in het leven van Aliya, als vrouw, maar ook als dochter. In haar zoektocht naar veiligheid en vertrouwen maakt zij keuzes die aan die behoefte tenietdoen. Ze trouwt tijdens haar studie en wordt al jong moeder, maar haar huwelijk blijkt het tegenovergestelde te zijn van een veilige en warme situatie. Ze neemt haar dochter mee en vlucht, gedwongen een nieuw leven te starten. Maar hoe doe je dat, als schaamte en het gevoel van falen een deuk in je zelfvertrouwen en eigenwaarde veroorzaken? Met lood in haar schoenen klopt zij aan bij haar ouders. Dé twee mensen aan wie ze zich wilde bewijzen, die ze trots wilde maken, maar bovenal niet teleur wilde stellen. Dat is nu toch gebeurd.

''Ik leerde mezelf een Sophietje te zijn.''

Inmiddels heeft Aliya een heel nieuw leven opgebouwd. Ze is verliefd geworden en getrouwd. Ze heeft de veiligheid en liefde gevonden waar zij altijd zo naar hunkerde. Terugkijkend, ziet zij vooral haar roep om aandacht. Om erkenning. Om gezien te worden. Want alles wat ze deed, hard studeren, pesten op de middelbare school en later zelf vreselijk gepest worden, trouwen, moeder zijn, een periode losgaan en roekeloos leven, zich losmaken van haar onzekerheid, maar ook knokken voor een carrière en haar kind: ze heeft gezocht naar zichzelf.  In deze zoektocht luisterde ze naar verkeerde adviezen, struikelde ze en vocht zij terug, maar leerde zij zich ook aan te passen en mee te bewegen om te kunnen overleven in de omgeving waar ze zich in bevond en om haar doelen te behalen. Ze leerde zichzelf een ‘Sofietje’ te zijn. Een eenzame strijd. Maar wel eentje die zij gestreden heeft.

''Haar grootste gemis omgezet in haar grootste kracht.''

Haar grootste gemis is voor haar ook de belangrijkste les: iedereen heeft iemand nodig die in je gelooft. Die een arm om je heen slaat. Die vertrouwen in je heeft en die je de wereld gunt. Daar ligt de sleutel. Deze onvoorwaardelijke steun vond Aliya niet binnen haar familie. Ze heeft het lang alleen moeten doen. Totdat ze zichzelf openstelde en iemand vond die deze rol wél voor haar kon vervullen. Samen krijgen ze nog twee kinderen, die ze beschermt en veiligheid en liefde geeft. Haar drie kinderen. Ze zijn haar grootste trots. Aliya heeft haar grootste gemis omgezet in haar grootste kracht. Momenteel helpt zij trainees met een biculturele achtergrond zichzelf te laten zien en ontwikkelen. Aliya gelooft in ze, zodat zij die basis, van vertrouwen, veiligheid en geloof, in ieder geval wel meekrijgen. 

3
4
Tekst: Japke & Tess | Fotografie: Sami & Tess | Locatie: in de polder bij Amsterdam

Wat doet het verhaal van Aliya met jou?

We vinden het heerlijk om te lezen hoe onze @sterkemeisjes jou inspireren, ontroeren of misschien wel inzichten bieden. Want boven alles, schrijven we deze verhalen voor jou. En hopen we je daarmee een stapje verder te helpen. Je minder alleen te laten voelen. Of je gewoon een fijne middag te bezorgen. Voel je de behoefte om ons en alle @sterkemeisjes te laten weten wat de verhalen met je doen? Dat kan en vinden we heel erg leuk! 

@sterkemeisjes vangt de kracht van (jonge) vrouwen in woord en beeld. Met het delen van kwetsbare en krachtige portretten wordt de kracht van vrouwen inzichtelijk en toepasbaar gemaakt. Samen inspireren we en leren we van elkaar.

Get to know us better