Slide a Scroll anne anne

Anne’s verhaal is enorm heftig, een verhaal dat ze nog nooit heeft verteld. Vanwege de ernst van de beschuldigingen en het gebrek aan bewijs, hebben we ervoor gekozen om Anne’s verhaal anoniem en met gefingeerde naam te plaatsen. Dit om de privacy van Anne en de mensen om haar heen te waarborgen. We hebben ontzettend veel respect voor Anne’s lef en kracht en voelen ons vereerd dat ze de voor haar zo heftige gebeurtenissen met ons heeft willen delen. We kunnen je alleen maar vragen haar verhaal te lezen en inspiratie te putten uit haar kracht.

Ik vertrouwde niemand meer

Anne groeit op in een klein dorp in de Gelderse Vallei. Haar schooltijd is zwaar en kenmerkt zich door pesterijen en uitsluitingen. Ze wordt er onzeker van, het lukt haar niet zich tegen de pesterijen te verweren. Ze wordt al misselijk als ze op de fiets naar school moet. Anne zondert zich af, durft niet meer alleen de straat op en op een gegeven moment vertrouwt ze helemaal niemand meer. Haar lichaam reageert op een heftige manier en weigert nog voedsel tot zich te nemen. Ze heeft gewoonweg geen honger meer en daardoor stopt ze met eten. Ze verzwakt, valt steeds flauw, heeft het continu koud, zit onder de blauwe plekken. Op haar dieptepunt weegt ze minder dan 40 kilo. Ze gaat tijdelijk niet meer naar school. Het vertrouwen in zichzelf is ze volledig kwijt. En de zin om te leven ook.

''Het is jouw eigen verdienste dat je nog leeft''

Anne zoekt hulp en komt onder behandeling te staan. Haar arts is haar redding. Hij is aardig en grappig, maar ook streng. Hij helpt haar stappen te zetten naar herstel. Ze moet shakes drinken en weer sporten. Maar het allerbelangrijkste is, dat hij in dat verzwakte meisje nog kracht ziet. Kracht die ze zelf niet meer ziet. Op een dag zegt de arts tegen haar dat het haar eigen verdienste is dat ze nog leeft. Dat haar lichaam nog niet heeft opgegeven. Dat zij zichzelf nog niet heeft opgegeven. Dat ze ook dood had kunnen zijn, maar dat ze dat niet heeft laten gebeuren. Ondanks alles. Die woorden geven Anne kracht, dat realiseert ze zich pas later. Eindelijk iemand die haar vertrouwt. Die haar doorzettingsvermogen aanwakkert.

Het pijnlijkste is dat haar moeder achter hem blijft staan

En hoewel ze wel weer in gewicht aankomt, blijven haar depressies. Want er gaat nog iets anders schuil achter haar verschijning. Als kind groeit Anne op met een narcistische vader, een vader die aan haar zit. Nergens voelt ze zich meer veilig, niet op school, niet in haar eigen huis. Ze neemt een maatschappelijk werkster in vertrouwen over het misbruik, maar ze wordt niet geloofd. Ook haar moeder blijft achter haar vader staan. Eén iemand gelooft haar wel: Bart, een jongen die ze tegenkomt op een feestje. Hij laat haar inzien dat het echt niet normaal is wat haar als kind is overkomen, laat haar nadenken over haar eigen grenzen, helpt haar een eigen mening te vormen. Door zijn aanmoedigingen leert ze zich beter te uiten.  Ze krijgt de macht over zichzelf terug. Haar ouders kunnen dat overigens niet erg waarderen. Anne is immers altijd het gehoorzame meisje geweest, het meisje dat altijd naar hen luisterde. 

Ze verzamelt de moed om aangifte te doen tegen haar eigen vader. Hoewel hij het verhaal toegeeft aan bekenden, zwijgt hij bij de politie. Haar aangifte loopt daarom op niets uit, er is niet genoeg bewijs. Voor Anne is het vooral pijnlijk dat haar moeder achter haar man blijft staan. Dat voelt als het grootste verraad. Het contact met haar ouders heeft ze sindsdien verbroken. Toch breekt er ook een betere tijd aan, want voor het eerst hoeft ze het niet alleen te doen. Bart blijft haar steunen. Samen creëren ze een veilige wereld voor Anne, samen zijn ze nog steeds gelukkig. 

1
2

''Ook al voelt het niet zo, het wordt echt beter.''

Anne weet dat er meer meiden zijn die slachtoffer zijn van misbruik en daar niet over durven te praten. Juist daarom vindt ze het zo belangrijk om haar verhaal te delen. Tegen die meiden wil ze dan ook graag zeggen: ‘’Praat met iemand. Het hoeft niet eens een professional te zijn, maar vertel wat er is gebeurd. Vind de kracht om hulp te zoeken.’’. Anne heeft serieus overwogen uit het leven te stappen, maar stapje voor stapje krabbelt ze op.  Ze woont samen met haar grote liefde, heeft een leuke baan en reist de wereld over (iets wat ze nooit eerder deed). Ze is zelfs haar eigen creatieve bedrijfje gestart (ze kan fantastisch tekenen) en hoopt ooit iets te kunnen betekenen voor meisjes die hetzelfde hebben meegemaakt als zij. En zo vergroot Anne haar wereld, het vertrouwen in mensen en vooral het geloof in zichzelf.

Tekst: Japke | Fotografie: Sami & Tess | Locatie: tussen de bomen en weilanden van Anne's woonplaats

Wij bewonderen Anne’s kracht en moed. Jij ook?

We vinden het heerlijk om te lezen hoe onze @sterkemeisjes jou inspireren, ontroeren of misschien wel inzichten bieden. Want boven alles, schrijven we deze verhalen voor jou. En hopen we je daarmee een stapje verder te helpen. Je minder alleen te laten voelen. Of je gewoon een fijne middag te bezorgen. Voel je de behoefte om ons en alle @sterkemeisjes te laten weten wat de verhalen met je doen? Dat kan en vinden we heel erg leuk! 

@sterkemeisjes vangt de kracht van (jonge) vrouwen in woord en beeld. Met het delen van kwetsbare en krachtige portretten wordt de kracht van vrouwen inzichtelijk en toepasbaar gemaakt. Samen inspireren we en leren we van elkaar.

Get to know us better